Piano spelen is gezond

Dat pianospelen leuk is wist je al… Maar pianospelen is gezond! 

Piano spelen verhoogt de cognitieve ontwikkeling.

piano spelen is gezond

piano spelen is gezond

Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het produceren van muziek  de hersenen stimuleert  op een manier die geen een andere activiteit doet. Er worden nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt die vervolgens kunnen worden gebruikt in andere disciplines, zoals wiskunde, wetenschap en techniek.

Piano spelen is gezond – Coördinatie

Oog-hand coördinatie wordt ontwikkeld tijdens het piano spelen. Het lezen van piano bladmuziek traint de ogen en handen om nauw samen te werken. Het oefenen van lezen van bladmuziek zal dit verder ontwikkelen

Piano spelen is gezond – Fijne motoriek

De fijne motoriek wordt ook ontwikkeld. Je wordt leniger naarmate je meer oefent. Het maakt niet uit hoe groot je hand is: iedereen kan leren om de piano te spelen. De te meer je de handen traint, des te moeilijkere stukken kun je spelen.

Piano spelen is gezond – Toewijding

Piano spelen vereist een zekere mate van toewijding. Voor de meeste mensen zal het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kosten om een ​​volleerd pianist te worden. Het regelmatig oefenen zal discipline inboezemen, die vervolgens kan worden toegepast op vele andere gebieden van het leven.

Muziek zelf kan angst en stress te verminderen. Het bespelen van de piano na een drukke dag kan helpen de geest te heroriënteren: het verlichten van stress en zelfs het verlagen van bloeddruk.

Spelen van de piano kan ook invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Pianisten kunnen een vermindering van depressie, de ‘symptomen en andere psychische problemen te zien. Sociale problemen, zoals eenzaamheid, kan ook worden gestreden bij het spelen van een piano.

Indien je in staat bent on muziek te maken in een een combo, band of andere samenstelling zorgt het voor sociale interactie.

Nu weet je het dus: piano spelen is gezond 😉

Door Bart Spruit