Piano app

De laatste tijd valt het me op dat er steeds meer apps komen op muzikaal gebied. In deze blog wil ik je er een paar laten zien:

Clapping App

In 1972 schreef Steve Reich, meester van het mimimalisme, zijn beroemde compositie Clapping Music. Met deze nieuwe smartphone app leer je dit stuk zelf uit te voeren.
Het werk van Reich wordt meestal uitgevoerd door twee muzikanten. Deze klappen een voortdurend terugkerend, steeds verschuivend patroon. De eerste uitvoerder klapt gedurende het hele stuk hetzelfde uit 12 tellen bestaand ritme. Het ritme van de partij van de tweede uitvoerder verschuift iedere 12 maten een tel ten opzichte hiervan. Hierdoor ontstaat een syncopisch effect, dat duurt totdat na zo’n 144 maten de ritmes van beide uitvoerders weer gelijk lopen.

Met Steve Reichs Clapping Music-App – gratis te downloaden van iTunes – kun je door middel van een visuele weergave van het verschuivende ritme de partij van de tweede uitvoerder oefenen en uitvoeren met je iPhone. Je ‘klapt’ door te tikken op het scherm van je mobiele apparaat, synchroon met de op het scherm oplichtende gekleurde bolletjes.

Wetenschappelijk onderzoek

Het lijkt ingewikkeld, maar er is een oefenmodus en je kunt je de kunst in drie verschillende moeilijkheidsgraden eigen maken.
Afgezien van dat het leuk is uiteindelijk in staat te zijn Reichs Clapping Music uit te voeren en het een sport is om het einde van het werk op het moeilijkste niveau foutloos te halen, werk je ondertussen ook nog mee aan een wetenschappelijk onderzoek. De app is ontwikkeld door het London Sinfonietta, Touchpress en onderzoekers van Queen Mary University in Londen. De door de app gegenereerde gegevens worden door de onderzoekers gebruikt om meer te weten te komen over het aanleren van ritmes en de impact van visuele structuren.

Magic Piano

Waarschijnlijk ken je het spelletje Guitar Hero wel. Op een scherm komen de noten van een riff op je af, deze dien je in te drukken op de toetsen van je guitar-controller. Voor de toetsenisten is er nu eindelijk een tegenhanger: Magic Piano.

Het idee erachter is eigenlijk hetzelfde als met Guitar Hero. Elk liedje is in 3 moeilijkheidsgraden te spelen. Bij alle 3 de levels gebruik je je beide handen, maar je leert er niet echt beter van spelen. Ik heb wel veel lol gehad met de functie om de zang mee te laten lopen.

Aan welke piano app heb je wel wat?

ForScore – Lees al jouw bladmuziek vanaf je iPad en gebruik de bluetooth airturn om bladzijden om te slaan

ProMetronome – De meest gebruiksvriendelijke metronome die je overal waar je telefoon gaat beschikbaar is.

iGigbook – Zet al jouw aangeschafte PDF Realbooks erin maak je setlist met alle handige indexen!

Welke Apps gebruik jij? Laat hieronder jouw berichtje achter.