Houding aan de piano

Misschien heb je weleens afgevraagd wat de juiste houding aan de piano is.

Een goede houding zorgt dat je urenlang op je instrument kunt spelen. Het oefenen hiervan voorkomt blessures als verkrampte handen, vermoeide rug of pijn in de schouders of ernstigere problemen als het carpaal tunnelsyndroom.

Afhankelijk van het soort instrument en podium waar je speelt kun je zittend of staan spelen. In de regel is het zo dat je als pianist zit, maar een keyboardspeler in een band staat. Dat laatste is omdat het showaspect dan ook wat meer meespeelt en je meer contact kunt zoeken met je medemuzikanten.

Het voordeel van blijven zitten

Ik raad je aan om je carrière zittend te beginnen. Ongeacht welk instrument je bespeelt kun je als je zit meer aandacht besteden aan de fijne motoriek.

Of je nu zit of staat, je moet je altijd prettig voelen. Zet je voeten stevig op de grond en laat je armen langs je lijf hangen. Ontspan je schouders.  Scan vervolgens je armen, vanaf je schouders tot aan je handen. Ga na of deze helemaal ontspannen is.

De toetsen moeten op zo’n hoogte zijn dat je handen en onderarmen parallel aan de vloer zijn.

Zorg ervoor dat je rug recht is en dat je niet hangt, achterover leunt of krom zit. Als je niet rechtop zit krijg je pijn in je rug.