Hoe kan ik leren begeleiden op piano?

Mensen vragen mij weleens: Hoe kan ik leren begeleiden op piano?

Overweeg je om jezelf of anderen te begeleiden op piano? Er zijn een paar dingen die anders zijn dan solo spelen. Je zult snel merken dat begeleiden op piano makkelijker is met de volgende tips:

Zie jou pianospel als ritmisch patroon net als wat een gitarist doet. 

Je volgt dan de zanger en zult niet:

– de melodie spelen terwijl de zang hiervan wijkt

– stug het tempo volhouden terwijl de zang vertraagd of versneld als versiering

– de stijl van het stuk alleen bepalen. Overleg met de solist. Sommigen hebben een stevige beat nodig, terwijl anderen meer zelf de touwtjes in handen nemen. Maar over het algemeen kun je het beste op een volgende manier spelen (tempo, style, dynamiek) op de wijze dat de vocalist het interpreteerd.

Speel niet te luid. 

Zie jezelf als een onderdeel van het totale lied.  In een groep waar zacht gespeeld wordt zal de gitarist de akkoorden zacht spelen en de drummer met kwastjes of hotrods spelen.

Speel gebroken akkoorden (arpeggio’s)

Op deze manier gaat hiet niet zo log klinken. Je zult merken dat je pianospel stukken aantrekkerlijker gaat klinken.

Gebruik beide handen

Je zult merken dat je met de linkerhand een sterke basis voor het ritme kunt gaan spelen terwijl je rechts (gebroken) akkoorden speelt

Maak een voorstelling van hoe het akkoord eruit ziet

De vingerzetting van een omkering is anders dan die van een omkering.

Speel duurzaam

Om de akkoorden mooi in elkaar over te laten lopen mag je gemeenschappelijke tonen hergebruiken (duurzaam).

Centrale C

Het register waarin de akkoorden het beste klinken is een oktaaf boven en onder de centrale C

Herken toonsoorten

Elke toontrap heeft zijn eigen functie binnen een toonladder. Oefen deze goed met de kwinencirkel. Je zult al snel een patroon ontdekken.

Maak een akkoordenschema

Je kent ze vast wel, de teksten met akkoorden erboven. Deze zijn superhandig! Je kunt deze zelf ook maken. Luister goed naar het lied en schrijf op de plek waar het akkoord verandert het akkoord op.

Luister goed

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn legio voorbeelden van goede pianisten die een mooi begeleidingspatroon hebben voor een bepaalde stijl.  Je zult merken dat het tempo vaak bepaalt hoe ingewikkeld een begeleidingspatroon is.

Wees creatief

Ondanks dat je de melodie niet speelt, hoeft het niet saai te zijn. Je kunt jouw pianospel zien als vraag-antwoordspel. Improviseer daarom ook over akkoordenschema’s die je speelt.

Geniet

Samen muziek maken is een van de mooiste dingen die er is!

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips over “hoe kan ik leren begeleiden op piano?” Indien je zelf nog tips hebt of vragen hebt zou ik het leuk vinden als je even een reactie achter laat.