Tips om piano te leren spelen

 

pianospelen is voor vele mensen een wens die al lang gekoesterd wordt. Het is een instrument wat prima geschikt is om samen te spelen, maar ook alleen kun je genieten van de klanken die je hoort als je dit schitterende instrument bespeelt.

Het kunnen spelen van een mooi stuk op de piano is fantastisch. De weg ernaar toe kan nog leuker zijn. Op deze pagina wil ik je graag wat tips geven om de piano leren te bespelen.  In deze blog geef ik je een aantal tips om piano te leren spelen

Tip 1: Zorg voor een goed instrument

Als je eenmaal verkocht bent aan de klank van een piano en je hebt besloten je hierin te willen verdiepen, ga dan eens naar een muziekwinkel om verschillende merken en soorten piano’s uit te proberen. Proberen is gratis! Kies een instrument uit wat je mooi vindt klinken en lekker aan voelt. Een goede verkoper kan je kosteloos advies geven.

Tip 2: Wees bewust van van je doet!

Piano leren spelen wordt al eeuwen gedaan. Er is dan ook veel kennis. Koop nooit zomaar een pianoboek of cursus zonder je erin te hebben verdiept. Veel cursussen zijn gericht op alleen eindresultaat en besteden geen aandacht aan goede techniek en ontwikkeling van gehoor.

Tip 3: Zie oefenen als trainen

Piano leren spelen kost tijd en inspanning. Je zult je merken dat je bij  regelmatig spelen al snel vooruit gaat. Eigenlijk net als met sporten, daar train je ook voor een wedstrijd. Je zult merken dat je vingers soepeler worden en je je meer thuis gaat voelen op het klavier.

Tip 4: Oefen op verschillende manieren

Als je tijdens studeren liedjes steeds op dezelfde manier doet, wordt je steeds minder bewust van wat je eigenlijk precies doet en is de kans groot dat er foutjes in sluipen. Probeer daarom variatie aan te brengen tijdens het studeren. Enkele voorbeelden die ik vaak gebruik in mijn pianolessen:

  • Speel bijvoorbeeld alleen eens de rechter of linkerhand.
  • Speel akkoorden ook met rechterhand.
  • Zing of neurie de melodie.
  • Klap het ritme .

Ik raad leerlingen ook af steeds helemaal opnieuw te beginnen indien ze een klein foutje maken. Vaak werkt het apart instuderen van zo’n stukje vaak beter.

Tip 5: Neem pianoles

Klinkt misschien logisch, maar goede pianolessen horen bij piano leren spelen. Bovendien heb je de rest van je leven er wat aan. Je kunt je afvragen of een pianoleraar bij jou past.  Bij veel leraren of muziekscholen kun je een vrijblijvende proefles volgen.
Indien je geen geld of tijd hebt voor een pianoleraar, is een cursus online pianoles voor beginners een prima alternatief.  Middels een ebook en duidelijke filmpjes leer je binnen tweeëntwintig weken piano spelen! Je kunt in in je eigen tijd en tempo piano leren spelen onder begeleiding van een echte pianoleraar!

Mocht je interesse hebben in een gratis proefles, kun je deze hier aanvragen.

Tip 6: Zoek mensen om mee samen te spelen

Misschien je al iemand die piano of een ander instrument kan spelen. Piano leren spelen wordt nog leuker als je het samen doet. Vanuit akkoorden kun je een mooie begeleiding maken zodat het een harmonieus geheel wordt.