Pianostoel of pianokruk gebruiken?

Jazeker er bestaan speciale piano stoelen. De meeste pianostoelen hebben een stoffen zitting en sommige stoelen kun je in hoger verstellen. De rugleuning van een pianostoel geeft wat extra steun, maar biedt ook de mogelijkheid er tegenaan te gaan hangen. Zoals je weet is hangen is niet de meest actieve vorm van muziek maken. Daarnaast ziet het er niet erg aantrekkelijk uit en is het slecht voor je rug.

Het gekke is dat de rugleuning van de pianostoel tegelijkertijd ook het grootse voordeel is. Deze biedt extra steun aan jonge, soms zenuwachtige spelers. Deze voelen zich vaak wat zekerder op een stoel dan op een kruk.
Nadeel van de pianostoel is dat er geen twee mensen tegelijkertijd op kunnen. Veel mensen vinden het erg leuk om samen achter de piano te zitten met de piano in tweeën verdeeld (quattre mains). Je kunt er natuurlijk wel een stoel bijzetten, maar of dat nou net zo gezellig is?

Pianokruk

De standaard pianokruk is ongeveer 60 cm hoog en 90 cm breed. Door de breedte kun je wat gaan verzitten om beter bij de hoge en lage noten te komen. Ook past er een tweede persoon op.
Waar je ook op zit, de hoogte is erg belangrijk tijdens het spelen. Vele krukken kun je helaas niet verstellen, waardoor je over de toetsen heen hangt. Tenzij je op een paar boeken gaat zitten. De betere krukken hebben grote ronden knoppen aan de zijkant waar je de hoogte kunt verstellen zodat je goed zit. Sommigen hebben zelfs een gestoffeerde zitting, waar je echt blij mee bent als je een paar uur moet oefenen.
In tegenstelling tot een stoel geeft een kruk geen steun in de rug. Hierdoor moet je letterlijk zelf je rug recht zien te houden tijdens het oefenen of de uitvoering. Dit kan heel goed zijn omdat je jezelf dwingt een goede houding aan te nemen. Echter dien je er wel voor te zorgen dat je niet van je kruk af valt.
Het mooiste aan pianokrukken is dat ze zittingen hebben met een scharnier. Je kunt deze openklappen om er bladmuziek, boeken of een tussendoortje in te doen. Vergeet alleen niet wat je opbergt. Voordat je het weet ben je sleutels kwijt.