Hoeveel toetsen heeft een piano?

Een van mijn leerlingen vroeg me laatst het volgende:”Hoeveel toetsen heeft een piano?” Hier het antwoord op die vraag.

Heb je ooit een echte piano bespeeld? Zo ja, dan weet je misschien hoe leuk het is om met je vinger over de toetsen te glijden en alle toetsen te bespelen van de ene naar de andere kant.

Xylofoons hebben maximaal 40 toetsen. Blaasinstrumenten hebben ook een maximaal aantal tonen. De piano heeft maar liefst 88 toetsen. Elke toets heeft een eigen toon. Hierdoor krijgt de piano een rijk en vol geluid.

Heb je je weleens afgevraagd waarom de piano 88 toetsen heeft en niet 44? Of 212? Waarom 88? Het antwoord hierop kun je praktische en historisch benaderen.

Klavecimbel

De piano is afgeleid van het klavecimbel. Deze heeft 60 toetsen. Om deze reden hadden de eerste piano’s ook 60 toetsen (vijf octaven).

Naarmate er meer piano’s werden gebouwd, schreven componisten ook meer muziek voor de piano. Als snel waren 5 octaven niet meer voldoende.

Steinway

Rond 1800 bestond de piano uit 7 octaven.  De populaire pianofabrikant Steinway zette rond 1880 de standaard van 88 toetsen.

88 toetsen beslaan 7 octaven plus een paar extra noten. Waarom 88? De meeste componisten schrijven stukken die in principe met minder toetsen toe zouden kunnen. Daarnaast zijn de lage en hoge tonen lang niet zo goed van elkaar te onderscheiden.

Waarom heeft een piano 88 toetsen?

88 toetsen bestaan uit 7 octaven plus A, Bb, B, C. Deze extra vier toetsen zijn aangebracht ter vermindering van resonantie van de overige toetsen.

Tegenwoordig hebben piano’s 52 witte en 36 zwarte toetsen. De witte toetsen zijn de noten A,B,C,D,E,F,G. De zwarte toetsen zijn de halve stapjes tussen deze tonen. Deze heten kruizen of mollen. Een groep van 7 witte toetsen heeft 5 zwarte toetsen. Samen vormen ze een octaaf.

hoeveel toetsen heeft een pianoGrenzen verleggen

Net als artiesten, proberen piano fabrikanten hun grenzen ook te verleggen. De fabrikant Stuart en Sons maakt tegenwoordig een “super” piano met 102 toetsen. 14 meer dan standaard.

Zouden er piano’s gemaakt kunnen worden met meer toetsen? Jazeker! Maar je moet je afvragen of dat zin heeft. Het menselijk oor heeft moeite met het onderscheiden van extreem hoge en lage tonen. Daarnaast wordt de piano ook langer en zwaarder en dus ook duurder.

De 102 toetsen tellende piano kost maar liefst $300.000!

Wil jij ook jouw grenzen verleggen? Schrijf je dan nu in voor de gratis proefles van de cursus begeleiden op piano en leer alles over akkoorden met het GRATIS EBOOK!