Keyboard leren spelen

Menkeyboard leren spelensen die keyboard leren spelen vragen mij regelmatig “Kan ik de cursus ook op een keyboard volgen? Ik wil graag keyboard leren spelen” 

Een groot gedeelte van de cursussen zijn prima te volgen op een keyboard. bij de aanschaf van een keyboard raadt ik je wel aan om op de volgende dingen te letten:

  • aanslag gevoeligheid van het klavier
  • kies een keyboard met minstens vijf octaven en voorzien van grote toetsen
  • koop je keyboard bij een muziekwinkel (dus niet bij een supermarkt of bouwmarkt)

Het begin

In de beginfase van de piano- en keyboard cursus leer ik je ook algemene muzikale vaardigheden. Het maakt hier niet zoveel uit of je piano of keyboard wil leren spelen. Enkele voorbeelden zijn het spelen van een melodie met twee handen, het leren lezen noten en het onafhankelijk spelen van de linkerhand ten opzichte van de rechterhand.

Verschillen keyboard ten opzichte van de piano

Sommige mensen kiezen bewust voor een keyboard. Andere hebben er al een of kunnen er een lenen of huren. Enkele typische kenmerken van een keyboard zijn:

  • veel verschillende sounds. Je kunt met verschillende klanken veel verschillende sferen en stijlen spelen.
  • gebruik van styles in combinatie met akkoorden.
  • kenmerkende toetsenpartijen spelen van begeleidingen van popnummers. Denk hierbij aan clavinet, rhodes, synthesizer geluiden.

Niet doen!

Verdiep je goed in een instrument voordat je deze aanschaft. Het lief bedoelde keyboard wat je van de tante van je buurvrouw kan lenen en bij de plaatselijke speelgoedwinkel vandaan komt is natuurlijk heel lief. Maar als het van die kleine toetsen heeft waarbij je met een vinger steeds twee tonen tegelijkertijd indrukt moet je je afvragen of dat nou echt lekker is als je wilt keyboard leren spelen.